Zing – zo -anders

Gisterenavond rond 6 uur wandelde ik met de hondjes door het park en zag een figuurtje aan komen met heel erge o-benen, plat als een dubbeltje en met de broek met diepe vouw leek ze eerder een man dan een vrouw.
Ze hield me staande en begon een praatje :”Volgens mij bent u heel wat jonger dan ik ben. Ik ben 96 mijn oogvlies is beschadigd  kan niet meer hersteld worden en langzaam word ik blind. Ik voel me zo eenzaam kan niet meer lezen ook geen televisie kijken en wil zo graag mensen ontmoeten om gezellig wat te kletsen over ditjes en datjes, mijn hersenen zijn nog jong daar is niks mis mee.
De kinderen komen wel af en toe maar hebben ook hun eigen leven.Nu ben ik maar op eigen houtje aan de wandel gegaan en u bent de eerste oudere die ik tegen kom.

Ik vraag haar waar ze woont, loop hier 4 keer per dag en zag haar nog nooit. Ze zegt in de flat voor ouderen te wonen. Het is niet ver maar toch…Ze loopt zonder stok of rollator en ik vraag of het niet te ver is voor haar.
“Nee hoor ik heb portemonnee in mijn tas en als het moet bel ik gewoon ergens aan en vraag of ze taxi bestellen”.

Moe van de wandel kom ik thuis maar na een paar minuten rust begint het te knagen. Had ik niet toch met haar mee moeten gaan zodat ze veilig thuis komt met  haar duur uitziende tas met portemonnee.
Het zit me de hele avond dwars en ik hoop haar gauw weer te zien.

Wanneer je 96 bent
gezond van lijf en leden
het leven nog niet moe
je niet meer lezen en kijken kan
slaat de eenzaamheid toe
de dagen duren oh zo lang
je snakt naar het bezoek
dag moeder dag oma
hier proef eens van deze lekkere koek
even een praatje , papieren regelen
de kinderen lopen wat te vlegelen
dan gaan ze weer naar hun eigen drukke leven
het weer alleen zijn slaat hard toe.

Fijne zondag. Kijk voor meer Zing – Zo bij MELODY


Posted in Weblog by with 17 comments.

Comments

 • Rietepietz schreef:

  Ach….. ik hoop dat haar kinderen denken aan de bibliotheek met de voorlees boeken. En zelfs al komen de kinderen vaak, toch is juist na hun opstappen de leegte des te groter. Ze ziet gelukkig nog wel iets als ze kan zien dat je een ouder iemand bent!

  • Ria schreef:

   De kinderen kwamen niet vaak,belden wel. Ze had een bril op en zag witte wolken die er niet waren.Ze was ook aan staar geopereerd in het verleden maar nu konden ze niets meer doen vanwege verdwijnend netvlies en zou ze langzaam blind worden.

 • Marja schreef:

  Toch nog heel dapper van die dame om te gaan wandelen. Je hebt het mooi beschreven.

 • karel schreef:

  ha die Ria
  knap om op die leeftijd nog alleen aan de wandel te gaan
  of het ook verstandig is laat ik ff in het midden
  er loopt veel tuig rond op straat ook , helaas
  maar ik kan haar ook wel begrijpen hoor
  misschien iets om door het verzorgingshuis/flat om iets te vinden

  fijne middag groet

  • Ria schreef:

   Karel hier loopt en fietst ook tuig rond daarom zit het me ook zo dwars dat ik haar alleen verder heb laten lopen.Het was hier nog 27 graden en ik was doodmoe en de hondjes liepen ook met de tong uit de bek. Het is de vraag of iemand wist dat ze er alleen op uit was gegaan. Het is daar vrij in en uitgaan.
   Nog een fijne middag

   • karel schreef:

    mogge Ria
    hopelijk al ging goed , en houd men haar daar , nu wat in de gaten
    vandaag ook weer een warme dag , dus in de ochtend ff om een boodschap en dan terug in de ruststand
    geniet de dag

    • Ria schreef:

     Morgen Karel
     ik hoop dat alles goed is met haar, gisterenavond niet gezien.
     het wordt bloedje heet en dat is het onder de overkapping op terras nu al.Ik laat de ventilator maar waaien vandaag en doe ook niks vandaag.
     Fijn rustdagje

 • AnneMarie schreef:

  Daar kun je toch zo mee zitten dat je niet juist gereageerd hebt. Heel jammer maar er is vaak niets meer aan te doen.

 • Edward McDunn schreef:

  Best wel een beetje aangrijpend Ria, vreselijk om langzaam blind te worden. Soms doe je iets waarvan je later denkt, dat had in toch anders moeten doen.

 • M e l o d y schreef:

  Pff ik snap je zorgen wel hoor… die eenzaamheid herken ik natuurlijk wel want mijn maandagmeneer zit er net zo voor… hij ziet nog prima zonder bril enzo maar het lopen is amper nog mogelijk.

  Liefs xxx

 • minoesjka2 schreef:

  Ja, dat is de harde werkelijkheid van ouder worden ……. wel goed dat die vrouw er toch dan nog op uit gaat!!
  Hoop inderdaad dat je haar vaker tegen zal komen.

 • gewoonanneke schreef:

  Ik moest meteen aan mijn moeder denken die had dat ook dat ze voor 85% zicht kwijt was. Een oog mislukt met staar zag ze niets meer mee en haar andere oog nog 15%. Dan wordt je wereld echt klein. Ze las graag, handwerken en puzzelen en dat alles kon ze niet meer. Ze voelde zich ook vaak eenzaam ondanks het feit dat er dagelijks mensen van de zorg kwamen en iedere dag een van ons, de kinderen op bezoek kwam. Best lastig hoor…… Hoop dat die mevrouw goed terecht gekomen is weer.

 • Yova schreef:

  Best wel aangrijpend verhaal om te lezen. Wat erg dat langzaam blind worden. Dan kun ze niet meer zien. Lijkt me vreselijk voor de vrouw. Het is warm weer. Volgende week nog warmer. Pfff.. Dan kunnen waarschijnlijk niet weg. Fijne dag gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *