Post Jordy

Goedemorgen tante Ria,
Hoe gaat het met u. Met mijn gaat het goet. Cornelis segt: so moed je een brief altijt beginne.
Nau, hij ken het wete. Dus begin ik so.
Vandaag had ik vrij van school. De juf heb een kindje gekregen en nu gaan we allemaal een tekening maken voor het nieuwe kindje. Het is geloof ik een meisje. Maar eerst die brief aan u.
IJndelek ( of is het eijndelik?) is Plato effe weg. Hij is naar de markt, kaas hale.
Ik hoop dat hij lang wegbleift wand ik moed langzaam schrijve anders ga ik taalfoute make. En dan wort dat opperhooft hier erg boos (Cornelis).
U heeft een WE geschreve he? Plato verteldd het me net. Wat een eer. Alsof ik un fillemster ben. Hahahaha, det wil ik wel want die strerre verdiene bakke met geld. En ik wil later heel rijk worde, dus ik kan maar beter snel beginne met beroemt te worde. Plato segt, je moed eerst je school afmake maar dat is zo auerwets. Tegenwoordig hep je toh allemaal apps, je ken alles opsoeke, dus warom lere? As je maar een beetje fatzoenlek uit te woorde ken komme. Dan kom je wel door het leve heen. Die alogtone kenne toch ook geen Nederlands prate? Nou die komme echt niet om van de honger hoor.
Afijn, het gaad goed op school. Ik heb een 8 voor gym en al een 6 voor rekkenen. En voor taal een 6.5 omdat de meester segt: je schrijft wel goede sinne maar je hebt teveel spelingfoute. Zie je wel dat meesters dom zijn. Hij maakt zelf spelingsfoute wand laatst schreef ie razent met twee aa’s. Ik seg: dat ken niet wand dan staat er razzend. Was fout, sei die. Ik seg: ja ja, dan schrijf je het regend zeker ook met twee e’s. Hij segt: ja kijk maar: het regent (met een t nota bene) daar staan 2 e’s in. Die vent weet niet waar ie over lult, tante Ria.
En daar moet ik nou van lere.
Laatste hebbe we op straat gevoetbalt, twee partijen van 4, alleen gekke Henkie mocht niet meespele wand die schiet de bal alteit tege auto’s op. We wonne en ik schoorde 2 doelpunte. Die laatste ging door het doel en zo een keukeraam binnen. Toen hoorde we een gil en een hoop gekletter… de bal was presies tegen een pan soep angekomme. Lache man. Die vrouw kwaad en wij renne.
Me moeder segt: je lijkt Pietje Bell wel. Ik heb wel es zo’n boekie gelezen. Dat was best wel een tof knulletje. Maar ik ben gewoon Jordy en dat van die soep dee ik niet ekspres.
Oh ja, weet u dat Plato al vanaf 2003 blogt. Op 23 september presies 12 jaar dus nog foor me geboorte istie begonne.
Hij segt dat ie al meer dan 1000 verhaaltjes heb. En nog een hoop andere dinge. En Tuinier heb er ook een hoop. Alleen Cornelis wand die segt: as ik het bij Plato neerzet verdien ik er niks an. Ik schrijf liever voor grote bladen. Maar tante Ria, hij stuurd nooit wat op dus hij blijft arm. Wat een sukkel he. Plato heeft tenminste een goet pensoen. Daarom ken ie ook Tuinier en Cornelis onderhouwe. Nau ik ken me gelt sellef wel op. Ik krijg nau een euro sakgeld in de week van me moeder. Plato segt: ik kreeg vroeger maar 40 cent per week. En Tuinier kreeg helemaal niks, ja een aardbei uit de tuin kon ie krijge.
Heb ik al genoeg geschreve? Of wil u nog meer. Dan ga ik nog effe door hoor. Het gaat zo lekker en Plato is nog niet hier met die kaas. Oh ja, door de regen is er bij Plato een stukkie tegels bij de keukedeur weggezakt. Al het zand was weggespoeld. Maar Plato heeft er allemaal stenen ondergedaan en daar weer sand op en nau zie je het niet meer. Maar hij was wel kwaad… wand hij had zoveel gelt besteed aan dat getegel en nou moet ie weer helemaal opnieuw spare segt ie.
Tja, ik ken hem niet hellepe met die ene euro. Ik seg: dan moet u maar aan crowd funding doen op facebook. Ik heb de woorden effe gekopieerd uit facebook. Plato hout niet van facebook, hij vint het dom geklets. Ach ja, ’t is een ouwe man.
En we hebben appele van de boom geplukd. Ik mocht helpe en we hebbe se getelt. Het waren er 79. Vorige somer nog maar 25 sei Plato, we gaan vooruit. We gaan de boom late groeie en dan hebben we dr volgend jaar meer dan 100. Plato maakt er appelmoes van. Hij schild de appels en haald het klokhuis er uit. Dan kookt ie se en daarna met zo’n machinetje roert ie alles tot het glad is. En daarna doet ie er honing en kaneel bij. Dan krijg je zo’n lekker sausie. En dat gooit over het ijs of we ete het so op. Lekker hoor. En we hebbe al 2 tomaten aan sijn tomateplant. De andere sijn nog groen en dan sijn het geen tomate wand die sijn oranje.
Het is hier stil in huis. Ik ben alleen. Dat is zo lekker, dan hoor ik alleen me eigen tikken en in de keuken draait de wasmachine.
Dat klotst zo mooi. Ik heb al twee bananen op en als Tuinier klaar is met wieden gaan we thee drinke.
Hep u nog gewandelt of doet uw voet nog pijn? U moed wel uitkijke hoor, wand dat er geen teen afvalt, dat gebeurd soms bij ouwe mensen dus u moed wel oppasen. Krijgt u nau pilletjes van de dokter? Of een sallefie? Ik heb helemaal niks. Alleen ben ik vorige week met me kop tegen de deur gelopen. Maar daar kon ik niks an doen wand me moeder dauwde hem open omdat ze met een pan aardappelen kwam aanlope. Ik had een buil en daar heeft mama een kluitje margarine opgedaan. Nou is het zo weer over, zij ze. ’t Doet niks zeer meer nau.
Op school krijge we ook breuke. Weet u wat dat sijn? Dat is met de teler en de noemer. Ik weet niet meer wie boven het streepje is. Maar dan moet je delen en dat mag niet met een rekenmachine. Stom wat dat gaat veel sneller. Nee, het moet uit je hoofd wand dan leer je het beter, segt meester. Maar ja, die is gewoon gek. Zo gek dat ik me af en toe een breuk lach.
Hij segt: Jordy, jij bent jarig.
Ik seg: nee meester, ik ben al jarig geweest.
Nee, segt meester, stel je vóór dat je jarig ben.
Nou ja, dacht ik, ik sal hem maar es een plezier doen. Dus ik seg: ok, ben jarig.
Goet, segt meester: en stel je voor dat je een vlaai heb.
Ik stel me voor dat ik een vlaai heb. Met kersen.
Maar dat maakt niks uit: segt de meester. Maar je hebt 4 vrientjes op bezoek. Jullie sijn dus met se vijven.
Ja meester, sei ik braaf, wand ik hep helemaal geen 4 vrientjes. Maar ok…..
En nou moed je die taart presies in vijven verdelen. Helemaal echt presies. Hoe doe je dat.
Nou seg ik: Een hele grote punt voor mij. Een gewone voor me moeder en wat er dan nog over is gaat ongeveer in vieren
voor die vrientjes (die lekker toch niet bestaan, maar dat sei ik niet).
Nee, segt meester. Ze moeten presies in 5 gelijke delen. Hoe doe je dat?
Dat ken niet meester. Het ken wel in vieren. En dan is er één heel klein vrientje bij die krijgt de helft van een van die vier.
Maar dan heb je twee kleine stukjes en drie grote, dat klopt niet Jordy.
Ja, daar ken IK toch niks an doen, meester.
Ik geef het op, sei de meester toen. We gaan door.
Nou vraag ik je, tante Ria. Dat ken toch helemaal niet. Hij leerd ons allemaal stomme dinge.
Nou, ik ga weer even door wand in de verte komt Plato met die kaas. Maar hij staad nog effe te prate met Tuinier. Dus effe snel afmaken nu en dan boven op de kamer van Cornelis stripverhalen lezen want die is er toch niet.
Dag tante Ria
Hatelijke groeten van Jordy

 

Goede avond Jordy,

Ja hierin heeft Cornelis wel gelijk, zo begin je een brief. Fijn te lezen dat het goed gaat met jou.Met mij gaat het ook goed jongen.

Wat heb je je tante een plezier gedaan met je prachtige brief. Je hebt mij helemaal uit de sombere ellende van die belastingklojo’s gehaald. Die gasten zijn zoals leraren, denken dat ze lieve heer zijn en schrijven en rekenen ho maar , dan kunnen ze bij jou nog leren. Jij weet goed te corrigeren als iemand een foutje maakt.
Goed leren voor je toekomst zegt Plato? Met een vlotte babbel verdien je ook , zie je wel met die venter in mijn WE .Bij mij ving hij noppes maar hoeveel gaan er niet voor de bijl en zoals je zegt alles kun je opzoeken en vragen. Ik weet nu hoe ik jou brieven moet plaatsen , knap van mij hè Jordy, was zo gepiept.
Misschien is Cornelis wel gelukkig met schrijven naar grote bladen  en rijk zijn moet je maar willen. Nooit even alleen, alleen op de wc en dan niet op slot doen want stel dat……..
Wordt maar gelukkig Jordy dat is genoeg.
Oh Jordy die breuken, stom gedoe net zoals die vlaai in vijven delen , dat vraagt ie natuurlijk aan jou omdat hij zelf het vijfde deel wil, toch slim van hem.

Jongen mijn tenen heb ik nog en jij nog geen lidteken opgelopen met voetballen, zelfs 2 doelpunten gemaakt. Natuurlijk knal je niet expres door een raam naar binnen. Je lachte zeker van de schrik. Trek je er maar niks van aan. Hier gooiden ze eieren door een openstaand raam, gelukkig niet bij mij, maar wel expres en dat zul jij nóóóít doen ,zeker weten.
Trouwens je moeder moet ook uitkijken waar ze loopt, daar heb jij een bult van gekregen. Ze liep vast met een klont boter op haar hoofd.

Dus jullie zijn druk geweest met de appelmoes .Appelpannekoekjes zijn ook lekker . Als je bij mij komt maak ik ze voor jou met laagje stroop er op mmmmm….

Jordy ik ga nu nog even wat lummelen en dan met een dikke vette glimlach om jou coole brief  naar bed. Schrijf je volgende woensdag weer dan voel ik me dicht bij je en mis je dan niet zo.
Doe de groetjes aan het hele stel, enne Jordy als je wil of er is iets mag je me altijd mailen of bellen, maar dat wist je al.

Dag Jordy tot volgende week,

Even gauw een dikke knuffel, niemand die het ziet.

 

 

 


Posted in Weblog by with 26 comments.

Pingbacks & Trackbacks

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *