Lummelen op woensdag

Het is een prachtige dag, heerlijk om te wandelen , maar ook om buiten te zitten, echt er van genieten kan ik even niet.
Het zien van de zwanen op het meer met hun nog drie van de vier jongen doet mijn bloed koken om een bericht wat ik vanmorgen vroeg las in de Telegraaf en me de hele dag is bijgebleven.

Wel eens gehoord van zwanendrifters? Nou ik las het woord voor het eerst in mijn leven , nooit te oud om te leren. Mijn God wat een misselijk makend beroep ,voor sommigen zelfs een hobby. De beroeps hebben er  een vergunning voor, met het doel zwanenoverlast te bestrijden. De beroeps noch de hobbyisten schromen niet om de dieren te mishandelen.

De zwanen worden gevangen, vervolgens vleugellam gemaakt en daarna verkocht naar het buitenland om gebruikt te worden als sierzwanen in parken enz… Een beroeps/hobbyist brandde  zelfs zijn initialen op de snavel van ’n zwaan. Het vangen en vleugellam maken gaat niet zachtzinnig. Voor één zwaan wordt ca. 1200 euro betaald ,voor een paartje over de 2000 euro.

Er worden ook wilde zwanen gevangen, terwijl hier een verbod voor geldt. De gevangen zwanen worden, zowel de witte als de wilden, ook gesmokkeld en verkocht naar het buitenland voor consumptie.
Wat gebeurt er met de jonge zwaantjes ??
Juist de jonge zwanen zijn het slachtoffer

Nooit meer zal ik naar de zwanen en ganzen kunnen kijken zonder hartzeer.

 

 


Posted in Weblog by with 15 comments.

Comments

 • Ria schreef:

  Zulke gestoorde geesten
  mogen van mij de kogel krijgen
  ze zijn veel erger dan beesten
  soms schaam ik me als mens
  voor de mens

  Groetjes, Ria

 • Lenjef schreef:

  Het mensdom

  reeds van in den beginne en dat is al enorm lang
  zijn velen van onze soort
  ongeneeslijk gestoord
  hopelijk zingt straks de onmens zijn zwanenzang

  Ziekelijk! 🙁
  Lenjef

 • Ria schreef:

  Dat vind ik ook Merel

  Liefs, Ria

 • Merel schreef:

  Een regelrechte schande dat zo iets kan gebeuren

 • Ria schreef:

  Laten ze maar de dierenbescherming en partij voor de dieren eieren rapen voordat ze die uit kunnen broeden, zo ook met de ganzen. Kostenplaatje te hoog?
  Och halwas jongen vangen en verkopen brengt veel geld op.
  Tegen de Kerst verdwijnen er hier ook.

  Groetjes, Ria

 • Rietepietz schreef:

  En toch zitten er ook aan dit verhaal 2 kanten. Dieren mishandelen is natuurlijk nóóit goed,daar moet op ingegrepen worden maar aan de andere kant is het zwanenbestand erg toegenomen sinds ze beschermd zijn.
  Als ik alleen al naar het koppel zwanen kijk dat hier dicht bij huis z’n broedplaats heeft dan begrijp ik wél dat het een beetje uit de hand kan lopen met de aantallen.
  In drie jaar tijd heeft het koppel 14 jongen grootgebracht, die gaan op enige tijd natuurlijk óók voor nieuwe aanwas zorgen en daar is op den duur allemaal geen plaats meer voor. We zien hier in de buurt al veel zwanen terwijl we ze vroeger zelden zagen.

 • smijling schreef:

  Prachtig Ria behalve het verhaal
  het lied maakte mij verdrietig het geluid van over vliegende
  zwanen prachtig met hun gakkend geluid
  af blijven van deze wonder mooie vogels
  xxxx

 • Ria schreef:

  Het filmpje heet Zwanendans. Het is een bijzonder mooi filmpje Er staan er meer op You Tube. Deze heet zwanendans met 1878 weergaven, mocht je het willen beluisteren.
  Ik heb nog niet gehoord dat het bij anderen niet te beluisteren is.

  Groetjes, Ria

 • Harrij Smit schreef:

  Wat een klootzakken worden er toch aangetrokken door iets wat men nog altijd marktwerking durft te noemen. Niets gaat het grove geld verdienen bij sommigen te ver. Bah… 🙁
  p.s. bij mij werkt het filmpje niet, ligt misschien aan mijn laptop, misschien aan de link??

 • Marja schreef:

  Wat vreselijk, Ria. Goed dat je hier aandacht aan besteedt. Sommige mensen zijn erger dan wilde beesten.
  Liefs,
  Marja

 • roadlaura1969 schreef:

  Lieve Ria,

  Doe jezelf en de zwanen niks tekort, geniet van de pure schoonheid en hun aanzicht die je ogen streelt, zij weten toch wel, welk mens met hun het leed deelt. Deelt ook in hun vreugde.

  Mijn man heeft ooit een aanvaring gehad met een misselijk makend mens die meende ook zwanen pijn te moeten doen, “omdat zijn vrouw angst had”. Efin politie kwam er aan te pas en meneer en zijn vrouw konden mooi verkassen met hun camper.

  Laten we genieten wat ons door de natuur wordt aangeboden. En jij komt ook op voor hun rechten jij laat je stem horen

  Groetjes en liefs Laura

 • Mirjam Kakelbont schreef:

  Mensen die zich als beesten gedragen! Het is te misselijk voor woorden. Mij gaat het ook aan mijn hart. Ik snap sowieso niet dat mensen ongeacht welk dier kwaad kunnen doen.
  Sterkte en een lieve groet
  Kakel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *