Lummelen op woensdag

Het is een prachtige dag, heerlijk om te wandelen , maar ook om buiten te zitten, echt er van genieten kan ik even niet.
Het zien van de zwanen op het meer met hun nog drie van de vier jongen doet mijn bloed koken om een bericht wat ik vanmorgen vroeg las in de Telegraaf en me de hele dag is bijgebleven.

Wel eens gehoord van zwanendrifters? Nou ik las het woord voor het eerst in mijn leven , nooit te oud om te leren. Mijn God wat een misselijk makend beroep ,voor sommigen zelfs een hobby. De beroeps hebben er  een vergunning voor, met het doel zwanenoverlast te bestrijden. De beroeps noch de hobbyisten schromen niet om de dieren te mishandelen.

De zwanen worden gevangen, vervolgens vleugellam gemaakt en daarna verkocht naar het buitenland om gebruikt te worden als sierzwanen in parken enz… Een beroeps/hobbyist brandde  zelfs zijn initialen op de snavel van ’n zwaan. Het vangen en vleugellam maken gaat niet zachtzinnig. Voor één zwaan wordt ca. 1200 euro betaald ,voor een paartje over de 2000 euro.

Er worden ook wilde zwanen gevangen, terwijl hier een verbod voor geldt. De gevangen zwanen worden, zowel de witte als de wilden, ook gesmokkeld en verkocht naar het buitenland voor consumptie.
Wat gebeurt er met de jonge zwaantjes ??
Juist de jonge zwanen zijn het slachtoffer

Nooit meer zal ik naar de zwanen en ganzen kunnen kijken zonder hartzeer.

 

 


Posted in Weblog by with 15 comments.

Pingbacks & Trackbacks

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *