Invalshoek 68 – Patronen – Openheid

Kantklossen

Naar verluidt begon het kantklossen in Vlaanderen in 1500.
Hoewel het ook in vele andere landen werd gedaan en hoe het zich heeft verspreid daarin
heb ik me nooit verdiept.
Ik zie nu mijn moeder zitten in een voor ons, verboden te betreden deel van de kamer waarin
ook de pastoor , lerares of andere, niet voor kleine kinderoren bestemde gesprekken werden gevoerd.
Ook wanneer je wat had uitgespookt werd je daar op het matje geroepen.

In de hoek stond een ronde tafel, die vanuit het midden naar achteren kon worden geklapt. Er naast stond een deels lade kastje, waarin vele patronen waren opgeborgen van verschillende soorten handwerken, op het kastje stond een naaimachine.

Op de ronde tafel lag steevast een patroon met eromheen een .in mijn kinderogen, groot aantal klosjes.
Nieman maar dan ook niemand mocht er naar wijzen laat staan aankomen en ook niemand durfde het dan ook te doen.

Ze maakte mooie kleedjes , onder elke plant, behalve die op de vensterbank stonden, lag een gehaakt of kant geklost kleedje. Soms riep ze mij binnenĀ  liet ze mij zien waarmee ze bezig was en vertelde heel open hoe het allemaal in zijn werk ging.

Van haar leerde ik breien haken patroon tekenen naaien en ja ook kantklossen. Dat gebeurde in lange winteravonden wanneer de wind om het huis gierde en het te koud was om buiten te spelen.

Voor meer invalshoekjes kijk bij Reismeermin.


Posted in Weblog by with 14 comments.

Pingbacks & Trackbacks

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *