# IBZD 3

De overgang van kind naar tiener.
Zo voelde de laatste dag van de lagere school. Ineens telde je mee.Je mocht vragen stellen en die vragen werden serieus beantwoord.
De dag begon met de binnenkomst van de pastoor, die met de bijbel in de hand even een zalvende opmerking maakte om weer snel in zijn lange zwarte jurk te verdwijnen.

Na de laatste vragen en antwoorden werden , de zorgvuldig ingepakte cadeautjes voor de hoofdzuster, met een bedankje voor alle goede zorgen, lessen enz…behalve alle hoeken die je had gezien en strafregels die je had gemaakt, die werden stil gezwegen.
Ze zal vast wel elk jaar stralend de cadeautjes in ontvangst hebben genomen bij het afscheid van de laatste klas, maar ik had haar nooit zien stralen in alle zes jaren niet.
Mijn beurt om het laatste rapport in ontvangst te nemen met de woorden. Dag opstandje denk er om tel eerst tot tien zeg dan wat je te zeggen hebt dan laat je die losse handjes van je niet zo snel wapperen.

Klasgenootjes gingen naar de Huishoudschool, de MMS of zoals ik naar de Mulo. Sommigen bleven nog op de zevende en achtste klas en gingen daarna werken, thuis op de boerderij , als dienstbode of in een atelier. Vrolijk en blij ging ik naar huis, blij van de lagere school af te zijn.

Het eerste jaar hielden we nog regelmatig contact, dat vervaagde langzaam. Je kreeg andere vrienden en andere interesses .Er gingen nog twee meisjes naar de Mulo maar dat waren hartsvriendinnen en fietsten liever samen, 12 kilometer op en neer.
We hadden verschillende leraressen vriendelijk en aardig en daardoor ook deed je extra je best.

Op de terugweg kon ik meestal  mee fietsen met enkele jongens, die nog veel verder van huis waren, meefietsen. We stapten af bij mijn thuis en kregen ze steevast van mijn moeder een kop chocolademelk met een snee ontbijtkoek om verder te gaan.

De laatste dag van het eerste jaar kreeg ik van Martien, één van de twee jongens héél voorzichtig mijn eerste kus in de hoek van de vroegere lagere school. Het was ook meteen de laatste omdat hij overstapte naar het Gymnasium ,veel verder weg.
Het was een lieve nette jongen en nu ik terugdenk zie ik twee grijsgroene ogen voor me en vraag me af wat er van hem is geworden.

 

 


Posted in Weblog by with 25 comments.

Pingbacks & Trackbacks

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *